fredag 11 november 2016

Projekt

I den här uppgiften ska ett projekt genomföras. Projektet går ut på att en aktivitet med digitala verktyg genomförs med hjälp av en pedagogisk planering där aktiviteten planeras, genomförs och utvärderas tillsammans med barn.

Jag och en studiekamrat valde att genomföra ett projekt med cardboard VR-glasögon som digitalt verktyg. Inspiration till det här projektet fick vi genom den här kursen Digtala verktyg i förskolan. För att kunna genomföra aktiviteten behövde vi tillgång till olika digitala verktyg, iPad för att dokumentera aktiviteten, VR-glasögon, mobil (går bra att använda både iPhone och Android) och appen Cedar Point VR (finns att tillgå på android mobil). Vi valde att erbjuda barnen en upplevelse i en åktur i en berg och dalbana. Appen iMovie använde vi oss av när vi skapade vår film från aktiviteten.

Vi är glada över valet av det här projektet trots att ingen av oss hade någon tidigare erfarenhet kring användandet av VR-glasögon, varken i verksamheten eller privat. Genom att vi vågade prova oss fram tillsammans med barnen fick vi uppleva vilken dragningskraft samt vilken tillgång i språkutvecklingen som VR-glasögon har.

Litteratur som var bra stöd i vårt projekt var bland annat, Mediepedagogik på barnens villkor av Ulla-Karin Öhman (2014), Design för lärande av Annika Elm Fristorp och Fredrik Lindstrand (2012) och Läroplanen för förskolan (Lpfö 98, rev 2016).









fredag 21 oktober 2016

Gruppuppgift 4



Dags att prova ett par Spectra Optics Cardboard 3D VR Glasses.


Vi behövde först ladda ner appen Google Cardboard på en smartphone 
(Android eller iOS).

När vi provat olika appar så reflekterade vi hur tekniken kan användas i förskolan.

Hemma hos mig blev de här glasögonen mycket populära hos min nioåring och tonåringen. Barnen testade bland annat några roller coaster. Jag själv kan inte uppleva samma glädje som barnen över den virtuella 3D världen, då jag mår exakt som om jag var på tivoli och åkte karuseller...yr, illamående och huvudvärk...

Gruppuppgift 3


Här har gruppen gemensamt resonerat över nedanstående frågeställningar, över vad vi arbetat med i de praktiska delarna i den här kursen Digitala verktyg i förskolan.

1. Reflektera över hur styrd en lärprocess ska vara. Till exempel om barnen ska måla en bil, ska de färglägga en färdig bil eller måla på frihand. Vilka hinder och möjligheter ser ni med detta? Väv in en diskussion om instrumentell vs meningsorienterad tekniksyn.

2. Reflektera om animerad film kan användas i förskolan. Hur skiljer sig barnets berättande beroende på uppgiftens utformning?

3. Vad ger ljud, bild och animeringar för mervärde till lärandet?

4. Hur sker berättandet med ljud? Hur kan ni hitta tecken på lärande med ljud?

5. Reflektera om digitala verktyg kan, i så fall hur, ge mervärde i en uteaktivitet i förhållande till läroplanen?

6. Reflektera om vilka krav du ska ställa på administrativa system. Resonera över fördelar och nackdelar kring administrativa system.

De här frågorna har gruppen resonerat kring och hittat stöd för i bland annat litteraturen Design för lärande i förskolan av Elm Fristorp och Lindstrand (2012) och Mediepedagogik på barnens villkor av Lundgren Öhman (2014).





Seminarium 2


I det här gruppmomentet ska tre appar utvärderas i en utvärderingsmodell som vi i gruppen enas om.

Valet föll på utvärderingsmodellen lotusdiagram. Några i gruppen har erfarenhet av att använda lotusdiagram och andra är novisa på området. Det har gett oss bra diskussioner kring för och nackdelar med verktyget.

Vi valde att utvärdera följande appar med hjälp av lotusdiagram:
Pic Collage

Book Creator

Småbarnsljud 123

Gruppen valde att använda lotusdiagram, enligt exemplet som presenteras i Lundgren Öhman (red. 2014), eftersom vi upplevde att det är ett bra stöd för att komma ihåg alla läroplansmål i förskolans läroplan (Skolverket 2016) samt att lotusdiagrammet ger en översikt över vilka målområden som är mest framträdande kopplat till vad som utvärderas.

Litteratur vi bland annat använde oss av var Mediepedagogik på barnens villkor av Lundgren Öhman, Ulla-Karin och förskolans läroplan Lpfö 98 reviderad 2016.




tisdag 18 oktober 2016

Seminarium 1


Förutom att vi har träffar med kursläraren online i olika frågor som rör kursen har vi även gruppmoment. I det första seminariet ska vi först individuellt besvara de sex frågorna nedan och sedan arbeta och resonera oss ihop till gemensamma svar i ett gemensamt dokument. Frågorna som ska bearbetas är:

1. Hur definierar ni begreppen "design för lärande"?

2. Vad innebär meningsskapande?

3. Vilken skillnad är det mellan tecken på kunnande och tecken för lärande?

4. Hur hör meningserbjudande och affordance ihop?

5. Ge exempel på olika representationer. Resonera mellan vilka övergångar av      
    representationer som görs i uppgifterna?

6. Vad innebär multimodal kommunikation? 

Som stöd till frågorna har vi då kurslitteraturen av Elm Fristorp, Annika & Lindstrand, Fredrik (2012). Design för lärande i förskolan. Litteraturen ska även synliggöras i vår text.




måndag 10 oktober 2016

Wikipedia

Jag har i uppgift just nu att lära mig hur en Wikipedia artikel är uppbyggd och hur Wikipedia fungerar. Jag har valt ut ett begrepp, och fått det godkänt av kursansvarig, som är kopplat till den här kursen Digitala verktyg i förskolan. Begreppet jag har valt är Digital kompetens för att där fanns det utrymme att bygga vidare.

Så det jag har gjort fram till idag är att jag har skapat en sandlåda på Wikipedia där jag byggt vidare på begreppet och lagt till fler källor. Nu väntar mitt begrepp på att två opponenter ska säga sitt om min artikel. Efter det kan jag utefter kommentarerna bygga vidare på begreppet och försöka få sandlådeartikeln publicerad. Det är trixigt att komma på hur stil och form ska vara för att artikeln ska följa mallen. Det finns många olika symboler som ska användas för att få till en fungerande artikel. Till slut ska det nog gå vägen.


Inget är som väntan tider!!

måndag 19 september 2016

Kursen om Wikipedia


Nu har jag fått mitt kursintyg i kursen Bli en medveten användare av Wikipedia. Den här kursen vägleder mig i nästa uppgift i kursen Digitala Verktyg. Jag ska skapa en god artikel i Wikipedia och det är många steg att gå igenom för att sätta sig in i hur en artikel i Wikipedia är uppbyggd med mera. 

Intyget visar att jag kan blogga med verktyget Kursen om Wikipedia.



Mitt alias fick bli mitt första namn fast på engelska, då mitt tilltalsnamn var upptaget. 

Så Phoebe det står för mig Jonna :)


Jag har även deltagit i En lektion i källkritik - att granska Wikipedia


Jag har nu kunskaper till att vara källkritisk på internet efter jag genomfört kursen
 Nio lektioner i källkritik.








lördag 17 september 2016

Geocaching, QR-koder och egen skattjakt.


Så nu har jag fått ihop en film i iMovie där jag beskriver hur jag finner min första cache och skapar skattjakt med QR-koder. Under tiden jag skapar den här filmen använder jag bland annat apparna QR-Reader, Xnote och Småkrypsappen. 



söndag 11 september 2016

Geocaching


Nu har jag varit ute och letat upp min allra första geocache. Det var riktigt spännande!! Det här är något jag tänkt prova på länge och nu kan ni få följa med mig och se hur det gick när jag var på jakt efter min första geocache. Häng med!!

Tryck här för att komma till min film jakten på min första geocache



söndag 4 september 2016

Ljudinspelningar

Jag har spelat in följande ljud: min version av Ett litet hus vid skogen slut, fem utomhusljud barn ska kunna känna igen och fem inomhusljud som barn ska kunna känna igen.

Tryck här nedan så får ni höra:
Min version av Litet hus vid skogens slut

Tryck här nedan så får ni höra:
Fem utomhusljud

Filen innehåller ljud som: såga, starta bil, sopa med kvast, studsa boll och spika.

Tryck här nedan så får ni höra:
Fem inomhusljud

Filen innehåller ljud som: poppa popcorn, dammsugare, ylande hund, rinnande vattenkran och klocka.

Jag spelade in ljuden via min mobil i en app som heter Röstinspelare, jag importerade filerna till webbsidan Audio Joiner. Sedan importerade jag de sammansatta filerna till Soundcloud och därifrån laddade upp filerna till deras hemsida och därifrån fick jag länkar som jag sedan lade upp på min blogg.


lördag 3 september 2016

Puppet Pals och iMovie

Här har jag, efter uppgiftsbeskrivningen i kursen, skapat en animerad kortfilm. I appen Puppet Pals valde jag att lägga in fyra bilder. Bilderna redigerade i appen genom att klippa ut bilder på mig själv, min hund, hästbajs jag fann i skogen och en svart skogssnigel jag träffade på under min egen skogspromenad. De här fyra bilderna fick agera statister i min film. Jag fotograferade flera möjliga bakgrunder i skogen och valde ut tre att använda i filmen. Med hjälp av bakgrunderna hittade jag på en story till mina animerade figurer. När allt det här var klart i appen Puppet Pals exporterade jag filmsnutten in till iMovie.

I iMovie skapade jag ljusredigering, text och ljudeffekter till min första bakgrund och mina karaktärer. Ljuseffekt valde jag att lägga till från start och tre sekunder in i filmen, där jag även valde att ha min text. Ljudeffekterna jag valde ut till mina karaktärer blev fotsteg till mig, skall till hunden som jag importerade till olika scener på filmen. Musikeffekten valde jag att lägga till i slutet av min film. Till sist lade jag ut filmen på YouTube och delade filmen här till min blogg.

Såhär blev min animerade kortfilm:
Tryck här för att komma till min film Skogspromenaden





Bilder jag fotograferade och valde in i appen Puppet Pals:





tisdag 30 augusti 2016

Pic Collage


Jag har roat mig i appen Pic Collage. I Pic Collage har jag arbetat med tre digitalfotografier, som jag har klippt och klistrat ihop till en bild. På bilden har jag skrivit med hjälp av valfritt typsnitt, förändrat färgsättningen på bakgrundsbilden en nyans och ritat digitalt. Det är inte helt lätt att se vad jag ritat så texten får vara en ledtråd... ;) 



Här nedan är de tre originalbilderna som jag utgått från och arbetat med. 








lördag 27 augusti 2016

Greenscreen

För att kunna skapa med greenscreen teknik riggade jag upp en filmplats hemma. Till bakgrunden valde jag att använda ett par illgröna skynke och starkt ljus från bygglampor. Dessutom laddade jag ner appen Green Screen by Do Ink på Ipaden. I min nya filmstudio skapade jag en kortfilm i greenscreen teknik.



Det var inte ett helt lätt projekt till en början och jag hade önskat att det här var ett projekt för en grupp på några stycken, stundtals kände jag mig väldigt otillräcklig. Det hade varit skönt att ha någon att bolla idéer, teknik och rigga rekvisita ihop med. Filmen blev till slut klar och nedan kan ni ta del av den :)

Tryck här för att komma till min Greenscreenfilm


onsdag 24 augusti 2016

Seminarium

Diskussioner har förts om programmering och design för lärande, mellan kursdelatagare och kursansvarit, i vårt adobe connect rum.






Följande frågor diskuterades om programmering:




Vad är programmering? Beskriv de olika delarna.

Hur kan de användas inom förskolan?

Det kom upp en hel del intressanta perspektiv på beskrivning av programmering och flera bra aspekter på hur det går att arbeta med programmering i förskolan. 

Design för lärande ska vi fördjupa oss mer kring genom boken Design för lärande av författarna Annika Elm Fristorp och Fredrik Lindstrand. Idag tittade vi på begrepp som semiotik, design, design för lärande, miljö och representationer. 

Allt går tillbaka till vilken barnsyn man har och vilket perspektiv man intar!!




torsdag 18 augusti 2016

Prezi

Välkomna in till mitt bildspel i Prezi.

Tryck här för att komma till min Prezipresentation






Här har jag fått prova på verktyg som Google Docs där jag samlat in uppgifter via formulär som sedan sammanställts. Skapat aktivitet genom att bjuda in personer att få välja lämplig tid och dag för framtida aktivitet i Doodel.com. Skapat kalender i Google.com/calendar och delat filer i Google Drive samt fått utforskat verktyget Prezi. Prezi har många användbara egenskaper man kan ha nytta av i den verksamheten där man arbetar eller som föreläsare. Jag har importerat verktyg från datorn till mobilen och det gav upplevelsen att det finns oändliga möjligheter av digitala verktyg som kan underlätta kommunikation,verka som tidsbesparing med mera. 

Jag fick mig många funderingar under tiden när jag använde mig av de här olika verktygen. De här olika verktygen ger otroliga möjligheter på olika sätt. Det jag tänker på är allt det här med upphovsrätt och att vara källkritisk. Det har inte känts helt bekvämt att dela vissa av mina uppgifter på webben. Jag funderar nu på vem som kan ta del av vad och vad jag kan göra för att minimera riskerna. Just nu känns det inte som om jag har de kunskaperna helt och hållet. Jag hade känt mig mer bekväm om vi hade haft en träff innan kursens start i det här ämnet. 

Nu finns det många digitala möjligheter för mig!!





onsdag 17 augusti 2016

Skypemöte


Jag och kursläraren har haft vårt möte via Skype. Där vi delade skärm och bland annat checkade av så att vi har delat ett dokument med varandra i Google Drive. Vi försökte gemensamt lösa mitt bekymmer med min webbkamera och det fick vi till sist lämna därhän för annat. Så jag är fortfarande ett okänt ansikte för kursansvarig. Fast min skånska dialekt räcker långt tänker jag ;)

Reflektioner om Photobooth


Jag har använt mig av färdiga bilder som jag satt samman i till exempel verktyget PicCollage och dylikt, vilket jag för övrigt tycker väldigt mycket om att hålla på med. Jag har däremot inte provat just det här digitala verktyget, Photobooth.
Jag har överhuvudtaget inte arbetat med de här olika digitala verktygen i min yrkesroll på grund av det inte har funnits tillräcklig med digitala verktyg, som väl fungerande datorer och tillräckligt med läsplattor. Det är något jag ser att det sker en positiv förändring inom och det glädjer mig. För det här är barnens arena och som pedagoger måste vi idag hänga med i utvecklingen, vi inte kan inte blunda för det här längre inom förskolan. Det handlar även om min okunskap som pedagog, att jag inte känner att det här är ett område som jag är trygg med och som jag behärskar. Något som jag förväntar mig bli en förändring hos mig i och med den här kursen.
Risker jag ser med att använda den formen av digitala verktyg är, att förvränga bilder på sig själv kan vara väldigt roligt samtidigt som jag känner att det kan vara stötande för någon annan. Enligt mig så det är väldigt viktigt att undersöka och prova och diskutera de här olika verktygen i arbetslaget samt vara medveten om vilka risker det finns med att använda den här formen av verktyg i förskolan. Det finns även risker med vem som äger bilderna i de olika forumen man befinner sig i och använder sig av, det bör kollas upp noga innan användning. En annan risk som jag ser det är att det finns individer som roar sig att hacka andras konton och dylikt i den här digitala världen och det tycker jag med att man bör ha med i åtanken vid användning av de här verktygen. Upprättas en form av riskbedömning i arbetslaget/på förskolan och man får in vårdnadshavarnas godkännande så har man medvetandegjort en del av riskerna enligt mig.
Att använda Photobooth i förskolan skulle nog absolut bli uppskattat. Barn tycker oftast att det är roligt att ta bilder på sig själva. Bilderna kan de sedan utveckla ihop med, mönster, färger, former och olika tema. Det här kan utveckla deras kreativa, matematiska sida, samlärande och mycket mera. Verktyg som Photobooth med flera ger ökade möjligheter till nya upptäckter inom bland annat den konstnärliga sidan. Det är något jag tänker man vill ge barnen istället för att plocka bort.
Det här verktyget underhöll mig en bra stund!!






måndag 15 augusti 2016

Photobooth


Jag har roat mig kungligt med iPaden i ett program med webbkamera
 och provat verktyget photobooth.

Såhär blev resultatet:



Jag ser att jag fick med två rutor kring stickers och text.
Eftersom jag inte sparade mitt verk och mina bilder så kan jag inte redigera det hela.
Så det får helt enkelt bli att jag tar och kommer ihåg det till en annan gång ;)


söndag 14 augusti 2016

Programmering

Efter nu ha fått prova på programmeringskursen ska jag nu försöka omsätta den kunskapen jag fick därifrån till förskolan. Det var inte helt lätta uppgifter alla gånger och det satte min logiska förmåga på ett ordentligt arbetspass. Det blev iallafall väldigt tydligt för mig att det är något som verkligen behövs i verksamheten.



En inblick från programmeringskursen.


Först ska jag titta lite närmre på de engelska begreppen för datalogisk tänkande och se hur de kan ingå i förskolan.

De sex nyckelkoncepten/begreppen

Abstraction – Sortera bort detaljer utan betydelse.
Abstraktion innebär att man gör en förenkling genom att enbart se de viktigaste delarna och utesluter de detaljerade bitarna som inte är av betydelse.

Algorithms - En metodisk och exakt beskrivning av hur man löser ett problem.
Algoritmer innebär en rad av sekvenser som hjälper oss att utföra någonting.

Decomposition – Bryta ner i mindre beståndsdelar.
Dekomposition innebär att att bryta ner ett större projekt i mindre mer lätthanterade delar.

Evaluation – Utvärdering.
Utvärdering innebär att göra bedömningar av saker ställt emot olika fakta.

Logic – Ett sätt att tänka.
Logiskt tänkande är ett sätt att hjälpa till att förstå varför saker är som de är/Eller varför någonting inte blev som det skulle.

Patterns – En struktur.
Mönster hjälper till att förutse saker och lösa problem.

Implementera begreppen i förskolan
För barn i förskolan kan de här sex nyckelorden för datalogiskt tänkande ingå i ett projekt med programmering. Det kan vara till exempel ett pussel som ska läggas där barnen får en utmaning i att pussla ihop olika delar med hjälp av digitala verktyg. Här ska de tillsammans försöka förstå hur delarna hänger ihop och hur de ska komma vidare och se att alla bitar har sin plats i en viss struktur och i ett visst mönster. Det här genom att exakt följa en beskrivning till att lösa uppdraget. Här ska även finnas utrymme för återkoppling, reflektioner och resonemang barn emellan och barn och pedagoger.

Programmering i förskolan
IKT (informations- och KommunikationsTeknik) eller som vi i vårt vardagsspråk benämner IT är barnens forum. Barnen växer upp i ett samhälle där teknken har en stor framträdande roll och utvecklingen är snabbt framväxande. Här gäller det för förskolan att ta vara på det här på ett för barnen meningsskapande sätt. Jag håller med det Stigsdotter (2014) beskriver i boken Mediepedagogik på barnens villkor där författaren tar upp att Smartphones, datorer och lärplattor är något som är en så lättillgänglig kommunikationsarena för barn idag, så det är verkligen ett utmärkt tillfälle att utforska och använda de här möjligheterna i förskolan.

Det som ställer till den här utvecklingen för en del barn och pedagoger är att alla förskolor har inte tillgång och lika stora möjligheter av utrustningen och förutsättningar som krävs för att kunna erbjuda barnen den här möjligheten i större utsträckning. Det är synd med tanke på att de digitala verktygen utgår från barns erfarenhetsvärld, intressen och ett sätt att ge barnen motivation och drivkraft att bli nyfiken att söka kunskap och upptäcka nya sätt att se sin omvärld på. Det här kräver att de digitala verktygen är en naturlig del i förskolan.

Syftet med att använda sig av programmering i förskolan för mig blir att skapa möjligheter för barnen till att utveckla sina förmågor i ett entreprenöriellt lärande. Det vill säga att förverkliga idéer till handling och få möjligheter att utveckla olika förmågor kring begrepp, symboler, funktioner och få föra och följa resonemang. Det jag upplevde genom att prova på programmeringskursen var att jag fick tänka kreativt i flera steg och tänka utanför de ramar jag är van vid. Att införa programmering i förskolan innebär att jag som pedagog kan erbjuda barnen logiskt och matematiskt tänkande, följa och föra resonemang, samarbete, kommunikativt arbetssätt med mera.

Att arbeta med programmering i förskolan är inget jag gjort tillsammans med barnen. Jag har varit på en prova på kväll i ämnet, där jag fick bekanta mig med WeDo. Där datorn används för att programmera och styra de byggda modellerna av lego. Jag själv provade på att programmera och styra en krokodil i lego. Den här sorten av programmering upplevde jag var mer inriktat för barn i 7-12 års åldern. För oss som gillar lego helt allmänt så är det här en kul utveckling när man kan ta hjälp av tekniken och utveckla ett redan befintligt intresse.

Programmering av WeDo

Däremot efter lite sökande så fann jag Bee-Bot programmering. Det tänker jag är en aktivitet som skulle intressera barn på förskolan. För som jag förstår det (efter jag läst på om Bee-Bot) så är det en robot som kan förflytta sig i olika riktningar efter instruktioner från den som styr roboten. Det framkommer även att det finns olika sätt att arbeta med Bee-Bot. Det kan vara att barnen på förskolan använder sig av appen Bee-Bot på sina läsplattor och programmerar vad Bee-Bot ska göra. Såg att om man inte har tillgång till något platsbi så går det vad jag förstod att ladda ner gratisappen ”Bee-bot”. Jag får kika lite närmare på det känner jag så jag kan sätta mig in i hur det fungerar. Får be barnen om hjälp!!

Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. Detta inbegriper också att forma, konstruera och nyttja material och teknik. Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning (Lpfö 98, rev 10, s.7)


Vad jag har lärt mig under kursen och framförallt vad jag ska lära mig tillsammans med barnen!!

lördag 13 augusti 2016

Programmeringsintyg



Programmeringskursen avklarad.
Grattis till mig :)
Hjärngympa på hög nivå!!


fredag 12 augusti 2016

Pokémon GO

Kursens första diskussionsfråga handlade om Pokémon GO. Vilket inte var helt oväntat då det här spelet väckt många debatter.

Jag har i sommar följt den nya trenden Pokémon GO, både på fritiden med mina barn och på min arbetsplats med barn och kollegor där. Det kallar jag att hänga med där barnen är!! För mig är det viktigt att vara närvarande i det barnen är intresserade av för att kunna bilda mig en uppfattning om vad det verkligen är som fångar deras uppmärksamhet och intresse, något som skiljer sig från barn till barn.

Det här spelet har skapat och skapar fortfarande debatter och funderingar i vad som är lämpligt eller ej. Kan vi ha det i verksamheten i förskola/skola? Jag personligen tänker att det är vad vi gör det till och vad syftet är. För så länge vi har ett syfte och en genomtänkt tanke bakom utifrån våra styrdokument samt noga gör kontinuerliga utvärderingar i arbetslaget hur det går att använda tillsammans med barnen, så finns det en uppsjö av möjligheter här att väcka barns intresse inom många områden i olika ämneskunskaper.

En kollega till mig utvecklade Pokémon GO till vår verksamhet.


Laminerade bilder på pokémonfigurer gömdes och barnen gick på pokémonjakt.
När barnen hittat alla bilderna fick de tillgång till Ipad.


 I Ipaden fick barnen se bilderna förvandlas till hologram med rörliga figurer.

Det här skapar möjligheter att ta del av barns tankar och funderingar samt väcka deras intresse för saker de kanske aldrig skulle reflektera över annars. Följer vi vuxna barns intresse och lyssnar på vad de har att säga så har vi nyckeln till framgång att kunna föra deras individuella kunskapsnivåer framåt. 

Barnens arena är den digitala världen och här har de mycket att lära MIG!!

Uppstart

Nu är det dags att börja få igång tankeverksamheten och komma igång med studierna igen efter ett ex antal veckor i skön sommardvala. Det som ska få igång mig är höstens valbara kurs i Digitala verktyg i förskolan. Den kursen har sin utgångspunkt i Växjö medan jag sitter hemma på kammaren och utforskar den på distans. Visst är det häftigt med teknikens under!! När den funkar vill tillägga ;) Den här kursen i Digitala verktyg ska bli en spännande utmaning. Att starta den här bloggen är en första uppgift i den här kursen.

Hälsar er alla välkomna till min blogg och min resa genom kursen :)